Svijet
0

Na islamističkim internet stranicama postavljena oda "mučeniku" iz Stockholma

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Na islamističkim internet stranicama koje se povezuju s teroristima Al-Qaide u utorak je objavljena oda mučeniku (bombašu samoubici), koji je izvršio teroristički napada u Stockholmu, uz pozive na nove napade u drugim evropskim gradovima.

Svečana pjesma u kojoj je zaprijećeno novim napadima u nekoliko evropskih prijestonica, uključujući Pariz i Berlin, pojavila se kao glavna vijest na internet stranicama kao što su Sumah al Islam i al Mujahedin, na kojima se često mogu naći poruke terorističke organizacije Al-Qaida, prenosi Reuters.

U odi je autor naveo da je "pjesma hvale" šifrovana i poručio čitaocima da "čitaju između redova dok ne otkriju šifru", mada nije dao bilo kakvu naznaku kakva je poruka skrivena u pjesmi, niti koji je ključ šifre.

U pjesmi od 80 stihova izvršilac terorističkog napada u švedskoj prijestonici nazvan je "sveti Abdulwahab mučenik" i opisan je kao "dio veće kampanje protiv Evrope", iako autor internet poruke priznaje da nikada nije sreo Tajmura Abdulwahaba.

Abdulwahab (28) je rođen u Iraku i bio je državljanin Švedske mada je nekoliko godina živio u Velikoj Britaniji. Njegov automobil pun plinskih boca eksplodirao je u subotu u centru Stockholma, u popularnoj trgovinskoj četvrti, a nekoliko minuta kasnije, na 300 metara dalje on je sebe digao u zrak.

Neposredno pred napad Abdulwahab je poslao mail u kojem je zaprijetio džihadom i poručio da bi volio da doživi smrt mučenika.