Svijet
0

Na haškom suđenju trojici hrvatskih generala svjedoči Peter Galbraith

FENA
Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith počeo je u ponedjeljak u Haagu svjedočiti na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za ratne zločine počinjene tijekom Oluje.

Galbraith, koji je obavljao dužnost američkog veleposlanika u Hrvatskoj od 1993. do 1998. svjedoči uz nazočnost predstavnice američke vlade i ovo je njegovo četvrto svjedočenje pred Haškim sudom.

Galbraith je svjedočio prije točno pet godina na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, a 2006. bio je svjedok na suđenjima bivšem vođi krajinskih Srba Milanu Martiću, te šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata u BiH gdje se uglavnom bavio hrvatskom politikom prema BiH.

Galbraith se već tijekom svjedočenja na suđenjima Miloševiću i Martiću bavio i Olujom kada je ocijenio da u toj operacije nije bilo etničkog čišćenja jer je većina srpskog stanovništva odmah napustila teritorij, ali je bilo zločina.

"Hrvati nisu počinili etničko čišćenje u Krajini, iako su počinili teške povrede ljudskih prava... stanovništvo je otišlo prije dolaska Hrvata, vjerojatno s pravom strahujući od toga što bi Hrvati mogli učiniti", rekao je Galbraith na suđenju Miloševiću.

Haško tužiteljstvo tereti trojicu hrvatskih generala za etničko čišćenje, odnosno progon stanovništva te druge zločine počinjene tijekom Oluje.