Kajgana 13 dolara
0

Na Haitiju astronomske cijene hrane

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Stanovništvo na Haitiju, razorenom poslije prošlonedjeljnog katastrofalnog zemljotresa, ostalo je bez hrane i vode što koriste preprodavci koji osnovne namirnice prodaju po astronomskim cijenama.

Noćenje u hotelu košta 200 dolara, dok je cijena noćenja u istom hotelu prije zemljotresa iznosila 70 dolara. Iznajmljivanje taksija sa vozačem tokom dana iznosi 300 dolara.

Porcija kajgane je 13 dolara, a cijena flaširane vode je udvostručena, kao i cijena benzina. 

U prijestonici Port-au-Princeu nedostaje svega počevši od osnovnih namirnica do medicinske opreme kao i šatora i prekrivača.

Roba koja se prodaje na ulicicama najvećim dijelom je pokradena iz srušenih samousluga. U gradu gdje je 90 posto restorana i prodavnica sravnjeno sa zemljom, obrok je luksuz. 

Prema izjavama stranih novinara koji su iz svijeta došli u razoreni grad, rezance prelivene paradajz sosom treba platiti 11 dolara, dok kajgana košta 13 dolara. Time su se cijene u Port-au-Princeu, najsiromašnijem glavnom gradu latinske Amerike, izjednačile sa cijenama u Madridu  i Rimu. 

Prema podacima UN-a, međunarodna zajednica je Haitiju do sada obećala pomoć od ukupno 1,2 milijarde dolara.
 Oko 200.000 Haićana je u proteklih devet dana dobilo oko milion obroka, navodi se u izvještaju Svjetskog programa za hranu (PAM) koji procjenjuje da će u narednih tridesetak dana biti potrebno oko 100 miliona obroka. 

Prema podacima Međunarodne organizacije za migrante (OIM), na Haitiju je otvoreno oko 300 improvizovanih prihvatnih centara za oko 370.000 ljudi koji su postali beskućnici.

 U Port-au-Princeu radi osam, uglavnom poljskih bolnica. 

Prema posljednjim podacima u zemljotresu koji je 12. januara pogodio Haiti poginulo je najmanje 75.000 ljudi, 250.000 je povrijeđeno, a oko milion je bez krova nad glavom. 

Civilna zaštita Haitija procjenjuje da je u zemljotresu uništeno polovina zgrada u glavnom gradu zemlje koja je prije zemljotresa važila za jednu od najsiromašnijih na oba američka kontinenta.