Meka
0

Na hadžu više od 1,6 miliona ljudi iz inostranstva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ritual hodočašća u Meki počeo je u srijedu za stotine hiljada hodočasnika, pod izuzetno visokim mjerama sigurnosti zbog straha od meteža, ali i širenja gripe H1N1.

Pješke ili autobusima, usred neopisive gužve, hodočasnici su prelazili desetak kilometara koji dijele prvi sveti grad islama od šljunkovite doline Mine, gdje treba da provedu noć.

Prema zvaničnom saudijskom izvoru, Saudijska Arabija izdala je vize za 1,6 miliona stranih hodočasnika, kojima se pridružuju stotine hiljada vjernika ove kraljevine.

Skoro 100.000 agenata snaga reda zaduženo je za sigurnost hodočasnika, dok se za hadž brine i više od 20.000 medicinskog osoblja zbog straha od širenja gripe H1N1.

Malo je hodočasnika nosilo maske odlazeći u Minu, bez obzira na upute vlasti. Put je bio pun pokretnih bolnica i ambulantnih vozila.

Rijad je, ipak, odbacio svaki rizik od pandemije gripe H1N1 tokom hadža, mada su dosad objavljena samo četiri smrtna slučaja među vjernicima.

"Dosad je otkriveno 67 slučajeva zaraženih od gripe H1N1", kazao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Khaled Mirghalani, ne iznoseći brojku hospitaliziranih hodočasnika.

Hodočasnici bi trebalo da provedu noć pod šatorima otpornim na požare koje su podigle saudijske vlasti u Mini, a u četvrtak odlaze na brdo Arafat, poznato i pod imenom Brdo milosti, što se smatra najvećim trenutkom hodočašća.