Svijet
0

Na godišnjicu Ustava Srbije Vojvodina i dalje bez imovine

FENA
Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ocijenio je da, godinu dana poslije donošenja novog Ustava Srbije, građani Vojvodine ne osjećaju da im je bolje kako je bilo obećano, niti je Vojvodini vraćena imovina oduzeta tzv. Šešeljevim zakonom tijekom devedesetih, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji.

U priopćenju za javnost povodom godišnjice usvajanja Ustava Srbije, Kostreš je ocijenio "da je sada sasvim jasno zbog čega je većina građana Vojvodine bojkotirala tadašnji referendum o Ustavu Srbije".

Ustav je podbacio ne samo u tome što se u njemu ne nalaze zakonodavna, izvršna i djelomična sudska vlast koje je pokrajinska administracija zahtijevala, nego i zbog toga što Vojvodina još uvijek ne može gospodariti svojim cestama, željeznicom, prirodnim bogatstvima i resursima, zaključio je predsjednik Skupštine Vojvodine.

"Mi ćemo i dalje uporno insistirati na tome da se konačno Vojvodini vrati njezina imovina. Na taj način Vlada Srbije dokazat će da konačno razumije da je Vojvodina sastavni dio Srbije", ocijenio je Kostreš.

Prijedlog Ustava Srbije, koji je prije godinu dana usvojen tankom većinom izašlih na glasovanje, najmanju je potporu dobio u Vojvodini, u kojoj je na referendum za njegovo potvrđivanje izišlo oko 46 posto građana, desetak posto manje nego u ostalim dijelovima Srbije.