Mađarska
0

Na Dunavu se situacija sa otrovnim muljem normalizira

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Posljedice zagađenja Dunava u petak se polako normaliziraju, nakon teške industrijske nesreće u ponedjeljak uslijed koje je nekoliko sela na zapadu Mađarske poplavljeno bujicom crvenog otrovnog blata i u kojoj su četiri osobe izgubile život.

U petak ujutro nivo pH u Dunavu, u Komaromu, 80 klometara zapadno od Budimpešte, bio je 8,4 - izjavio je za agenciju AFP jedan od stručnjaka koji obavljaju redovna mjerenja u rijeci.

Ovaj broj je malo veći od normale, ali nema više štetne posljedice za ekosistem.

Na ušću rijeke Raab i Dunava nivo je devet i primijećene su uginule ribe, ali puno manje nego u četvrtak.

Iako stručnjaci ocjenjuju da će lužnate posljedice kratko trajati duž Dunava, nivo zagađenja od teških materijala, kao što je hrom, treba da se utvrdi.

Rezervoar u jednoj tvornici boksita i aluminija kompanije MAL u gradu Ajki provaljen je u ponedjeljak iz nepoznatog razloga i iz njega se izlilo milion kubnih metara otrovnog crveng blata na sedam susjednih sela.

U četvrtak navečer vlasti su isušile jezero u Kolontaru, općini koju je zagađenje najviše pogodilo, kako bi pokušale da pronađu nestale osobe, ali uzalud.

Mađarska vlada je zvanično zatražila od Evropske unije u četvrtak navečer pomoć evropske civilne zaštite. Budimpešta želi da dođu "tri do pet stručnjaka" specijaliziranih za toksično blato, dekontaminaciju i okoliš.