Samiti u Moskvi
0

Na dnevnom redu finansijska kriza i sigurnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posljedice svjetske financijske krize i zajednička sigurnost su na dnevnom redu dvaju vanrednih samita zemalja iz bivšeg Sovjetskog saveza koji se u srijedu održavaju u Moskvi, saopćeno je iz Kremlja.

Šefovi država koji će doći na samit Euroazijske ekonomske zajednice, a koji okuplja Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju, Tadžikistan i Uzbekistan, treba da razmotre kako "prevladati posljedice svjetske financijske krize", precizira se u saopćenju iz Kremlja.

"Zemlje iz ove organizacije osnovane 2001. godine, u kojoj Armenija, Moldavija i Ukrajina imaju status posmatrača, treba da razgovaraju o formiranju zajedničkog fonda od 10 milijardi dolara koji treba da postane učinkovit instrument za suočavanje s negativnim fenomenima u ekonomiji i financijama država članica", navodi se u tekstu.

Ovih šest zemalja su isto tako članice Organizacije sporazuma o zajedničkoj sigurnosti osnovane 1992. godine, koja ima samit u Kremlju u isto vrijeme.

Na ovom samitu će se razgovarati o "formiranju zajedničkih snaga za operativnu reakciju koje će biti korištene u slučaju vojnih napada, specijalnih operacija borbe protiv međunarodnog terorizma, ekstremizma, organiziranog transnacionalnog zločina i trgovine drogom", navodi se u drugom saopćenju iz Kremlja.