Svijet
0

Na čelu traffiking lanca potpukovnik ruske vojske

FENA
Na čelu međunarodnog lanca trgovine ljudima i prebacivanje nelegalnih migranata iz jugoistočne Azije i zemalja Zajednice Nezavisnih Država u Zapadnu Evropu preko teritorije Rusije nalazio se potpukovnik oružanih snaga Rusije Dmitrij Strikanov.

Moskovski sud je danas na zahtjev tužilaštva odlučio da nedavno uhapšeni Strikanov, zbog mogućnosti da ometa istragu i vrši pritisak na svjedoke, ostane u zatvoru.

Advokat uhapšenog potpukovnika najavio da će se žaliti na presudu, jer smatra da je pritvaranje njegovog klijenta mogao da naloži samo vojni sud.

Federalna služba bezbjednosti (FSB) Rusije saopćila je jučer da je ruska policija uz pomoć kolega iz inostranstva presjekla lanac "trafikinga", koji je provodila organizirana kriminalna grupa s više od 20 osoba iz Moldavije i Ukrajine.

Također je rečeno da je grupu organizirao državljanin Rusije "u državnoj službi".

Ruska policija i tužilaštvo su uz pomoć službe bezbjednosti Uzbekistana, pravosudnih organa Italije i Finske i Interpola, ustanovili da je grupa u nekoliko ruskih gradova otvarala "fantomske" firme koje su sa ruskim građanima sklapali fiktivne ugovore o zapošljavanju u inostranstvu, da bi dobili pasoše.

Sa tim pasošima su u stranim ambasadama i konzulatima u Moskvi i Sankt Peterburgu preko turističkih agencija tražene "šengenske vize", a potom se u pasošima falsificirali podaci i stavljale fotografije "nelegalnih migranata".

Cijena za jedan takav pasoš bila je između tri i pet hiljada eura.