Počela procedura za izbor direktora
0

Na čelu MMF-a bi, teoretski, mogao biti i neko iz BiH

Piše: Edita Gorinjac
Zgrada MMF-a u Washingtonu
Zgrada MMF-a u Washingtonu
Međunarodni monetarni fond je u ponedjeljak otvorio konkurs za izbor novog direktora ove organizacije, nakon što je dosadašnji Dominique Strauss-Kahn podnio ostavku na tu funkciju zbog optužbi za seksualni napad na sobaricu u jednom hotelu u New Yorku. Prema onome što je za Sarajevo-x.com potvrđeno i iz ureda MMF-a u BiH, konkurs ostaje otvoren do 10. juna, a ime novog direktora bi trebalo biti poznato do 30. istog mjeseca.

Shakour Shaalan je u ime Izvršnog odbora MMF-a izjavio kako je Odbor utvrdio postupak po kojem će se izabrati novi direktor te organizacije, te da će "izbor sljedećeg generalnog direktora MMF-a bit otvoren i transparentan, i utemeljen na zaslugama". On je dodao i to da tokom selekcije kandidata neće biti geografski preferenci. Sudeći po tome teoretski bi na ovu poziciju mogao doći i čovjek iz BiH, jer jedan od uslova je i to da budući direktor mora biti državljanin neke od zemalja članica Fonda MMF-a. Ova organizacija do sada okuplja 186 zemalja, a naša zemlja je njena članica od 1995. godine.

Uslovi koje bi kandidat za generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda trebao ispunjavati su ti da ima iza sebe zapažen rad kada je u pitanju ekonomska politika na višim razinama, da ima izvrsnu profesionalnu pozadinu, da ima izražene menadžerske i diplomatske vještine potrebne za saradnju sa globalnim institucijama. Kao šef Fonda i predsjednik Izvršnog odbora, on će morati biti sposoban da pruži strateške vizije za visoko kvalitetan rad, te će, između ostalog, morati biti predan promociji ciljeva Fonda za izgradnju konsenzusa o ključnim politikama i institucionalnim pitanjima, uključujući i blisku saradnju sa Izvršnim odborom na osnovu čijih smjernica će ispunjavati svoje opaveze.

Pojedinac koji može biti imenovana na mjesto direktora MMF za guvernera ili izvršnog direktora svoju kandidaturu mora dostaviti sekretaru Fonda, a on će držati u tajnosti imena kandidata čije su prijave dostavljene sve do dana koji je zadnji za podnošenje prijava.

Po isteku roka za prijave sekretar Fonda će saopćiti Izvršnom odboru imena kandidata. Ukoliko broj kandidata bude veći od tri, Izvršni odbor će biti u obavezi da njihova imena drži u tajnosti sve dok se ne sastavi uži izbor od tri kandidata, uzimajući u obzir navedeni kriterij prema kojem nema geografskih preferenci. Postupak izbora kandidata u uži krug će se vršiti na osnovu glasova koje dobiju među direktorima Fonda. Iako Izvršni odbor može donijeti odluku koji to kandidati ulaze u uži izbor većinom glasova, njihov cilj će biti da tu odluku donesu konsenzusom. Nakon toga Fond bi trebao objaviti imena kandidata. Članovi Izvršnog odbora će tada pozvati kandidate koji su ušli u uži izbor (ili sve njih, ako ih se prijavi manje od četiri) na razgovor u Washington, u sjedište MMF-a. Poslije toga Izvršni odbor će se sastati i donijeti odluku o odabiru novog direktora MMF-a, a ponovo će se nastojati da direktor bude izabran konsenzusom s ciljem završetka selekcije do 30. juna 2011.

Međunarodni monetarni fond je do sada imao deset direktora, a osnovan je 1947. godine. Do sada je svaki direktor MMF-a bio Evropljanin, a njih četvorica su bili Francuzi. Kao najozbiljniji kandidat na tu funkciju trenutno se ističe francuska ministrica finansija Christine Lagarde, dok se Kina zalaže za predstavnika zemalja u razvoju. Meksiko je već počeo isticati svog kandidata Augustina Cartensa, direktora centralne banke u toj zemlji.

Podsjetimo, Dominique Strauss-Kahn je dobio petogodišnji mandat kao prvi čovjek MMF-a 2007. godine, a prije toga je obnašao funkciju ministra finansija Francuske. Strauss-Kahna je predložila Evropska unija, a na toj funkciji je zamijenio Španca Rodriga Rata.