Istraživanje pokazalo
0

Na Balkanu se o EU informišu na osnovu glasina

FENA
Trećina građana balkanskih zemalja informiše se o evropskim pitanjima u razgovoru s prijateljima, kolegama i poznanicima, umjesto na zvaničnim internetskim stranicama evropskih institucija ili medija, izjavila je u utorak u Sofiji Marčela Abraševa, izvršna direktorica bugarske agencije Gallup International.

Abraševa je na konferenciji zemalja jugoistočne Evrope, pod nazivom "50 godina Evropskog parlamenta s medijske tačke gledišta", navela rezultate ankete koju je proveo Eurobarometar, prenijela je agencija BTA.

Manje od 10 posto Bugara, Rumuna i Albanaca putovalo je izvan zemlje i o evropskoj atmosferi saznalo je iz medija ili glasina, rekla je Abraševa.

Zajednički problemi svih zemalja regije su zaštita prirodne sredine, sigurnost u geopolitičkom smislu i borba protiv terorizma, ali svaka od 12 zemalja ima probleme za koje vjeruje da bi ih Evropska unija mogla riješiti, kazala je ona.

Za Tursku bi prijem u EU doprinio obrazovanju, zdravstvu i razvoju infrastrukture, a Bugarska vjeruje da bi Evropa mogla preporoditi njezinu ekonomiju.

Istovremeno sve zemlje u regiji imaju golema očekivanja od ekonomske saradnje s EU-om.

Abraševa je rekla kako polovina građana zemalja EU-a smatra da je dobro biti članica Unije, dok je procent eurooptimista mnogo viši u zemljama kandidatima i onima koje treba da postanu kandidati.

Između 80 i 90 posto građana Makedonije misli da bi za njihovu zemlju bilo dobro da postane članica EU-a, a taj procent je nešto niži u Hrvatskoj i Turskoj.

Između 70 i 90 posto građana Albanije, Srbije, Kosova i Crne Gore smatra članstvo u Uniji dugoročnom perspektivom, izjavila je ona.