Svijet
0

Na američkom sjeveroistoku jača neraspoloženje prema republikancima

FENA
Rat u Iraku i niska razina popularnosti predsjednika Busha stvorili su probleme republikancima u svim dijelovima Amerike. Ali nigdje ne kao na sjeveroistoku Sjedinjenih Država gdje takav trend ugrožava velik broj republikanskih zakonodavaca koji se pokušavaju izboriti za nove mandate, navodi Washington Post u ponedjeljak.

Analitičari vjeruju da eventualni republikanski gubici na sjeveroistoku mogu imati posljedice dugo nakon ovogodišnjih kongresnih izbora. Budući da velik dio regije naginje demokratima, povijest pokazuje da bi republikanci teško mogli povratiti izgubljene kongresne mandate, stoji u Washington Postu.

Christian Science Monitor, pak, usmjerava svoju pozornost na centriste u obje stranke, koji se, kako tvrdi bostonski dnevnik, nalaze u nezavidnom položaju. Monitor sugerira da kombinacija izborne godine u kojoj vlada neraspoloženje prema dosadašnjim zastupnicima u Kongresu te potencijal za velike republikanske gubitke čini ranjivima umjerene političare koji su spremni prihvatiti stavove druge strane. Jedan od takvih primjera je demokratski senator Joseph Lieberman iz Connecticuta koji je podržao predsjednika Busha o pitanju rata u Iraku, da bi na stranačkim izborima demokrata u svojoj saveznoj državi izgubio kandidaturu za produženje mandata u Senatu.

Jedan politolog kaže: "Ukoliko demokrati poraze umjerene republikance, ponovit će se situacija iz 1994. godine kad su republikanci porazili umjerene demokrate. To, bez sumnje, pojačava polarizaciju", stoji u Christian Science Monitoru.