Svijet
0

Na aerodromu kod Kabula ubijen vojnik

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan afganistanski vojnik poginuo je u petak ujutro a desetak osoba je ranjeno u napadu bombaša-samoubice na aerodromu kod Kabula, saopćila je policija.

"Bombaš je bio u automobilu i pokušao je probiti se na aerodrom kroz ulaz koji nadziru koalicijske snage", izjavio je predstavnik policije i dodao da je u eksploziji ubijen jedan afganistanski vojnik i povrijeđeno nekoliko ljudi.

Prema riječima očevidaca, koje su prenijele agencije, napadač je vozilom udario u oklopno vozilo NATO-a, a potom aktivirao eksploziv.

Glasnogovornik koalicijskih snaga rekao je da su u napadu ranjena četiri vojnika Alijanse koja su se nalazila u vozilu, kao i pet afganistanskih vojnika i najmanje dvoje civila.

Aerodrom kod Kabula koristi i civilno i vojno zrakoplovstvo, a civilni letovi su se usprkos napadu nastavili odvijati normalno.

Odgovornost za napad preuzeli su talibanski pobunjenici, koji su u proteklih 19 mjeseci, najkrvavijem periodu od svrgavanja talibana s vlasti 2001. godine, pojačali bombaške napade na zapadne i vladine snage u Afganistanu.