Svijet
0

MVPEI uputio prigovor zamjenici glasnogovornika EK zbog primjedbi hrvatskom predsjedniku

FENA
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u petak prigovor zamjenici glasnogovornika Europske komisije jer je riječi hrvatskog šefa države o talijanskim ratnim žrtvama nazvala "neprimjerenima", a istodobno odbila komentirati izjavu talijanskoga predsjednika.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano je prošlog tjedna odgovornost za talijanske žrtve Drugog svjetskog rata pripisao "slavenskoj krvoločnoj mržnji" i "aneksionističkim težnjama", a predsjednik Stjepan Mesić odgovorio da je u takvoj izjavi "nemoguće previdjeti natruha otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma".

Upitana za komentar tih izjava Pia Ahrenkilde Hansen je Mesićeve riječi ocijenila "neprimjerenima", a istodobno ukratila komentar o Napolitanovoj izjavi a dan poslije je i ustrajala na takvu stajalištu kazavši da ono odražava poziciju Europske komisije.

"Neuobičajeno je da se s razine Ureda glasnogovornika komentiraju izjave predsjednika države", napisalo je u petak u svome prigovoru Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

MVPEI dodaje da je u prigovoru glasnogovornici Ahrenkilde Hansen ukazao da je takav njezin istup dodatno opteretio i onako osjetljivo pitanje.

MVPEI piše i da je u svome prigovoru iznio punu istinu o izrečenim stajalištima te naglasio da je predsjednik RH morao reagirati i odgovoriti na neprihvatljive ocjene o nekim povijesnim aspektima hrvatsko-talijanskih odnosa.