Svijet
0

Muzej Elvisa Presleya u Beču

FENA
U Beču se 7. januara otvara "Elvis Presley Museum Vienna", koji brojnim izvornim eksponatima iz vremena Elvisa Presleya želi u prvom redu djeci i mladima približiti legendarnog muzičara. Inicijator Wolf Memphis želi u muzeju, u kojemu je smješten i klub za muziku uživo i suvenirnica, širiti "pravu životnu priču" Elvisa Presleya.

Među više od 200 eksponata nalaze se originalni predmeti iz života ovog muzičara, kao što je gitara na kojoj je svirao, autogrami i mikrofon s nastupa u Las Vegasu 1969., zatim brojne gitare i drugi predmeti iz njegova životnog okružja poput ulaznica za koncerte i fotografija. U muzeju će biti izložena i prva Elvisova ploča.

Posjetitelji će u suvenirnici moći kupiti tipičnu "elvisovsku" odjeću kao i rijetke snimke njegovih pjesama.

Wolf Memphis, i sam muzičar i član skupine "Little Memphis" oduševio se Elvisom sredinom 70. godina prošlog stoljeća i od tada skuplja predmete koje imaju veze s ovom muzičkom zvijezdom.

Memphis međutim ne želi svojim muzejom podupirati euforiju oko Elvisa niti kič.

Njegova je namjera pristupati kritički marketinškom duhu i različitim fazama Elvisove karijere. "Elvis se sam uništio" i kao 'ljubimac svih' postao je žrtva marketinga, iako je sam imao druge umjetničke ambicije, tvrdi Memphis.