Poljska
0

Muzej Auschwitz traži međunarodnu pomoć za obnovu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Muzeju Auschwitz-Birkenau u Poljskoj nedostaju sredstva za hitnu obnovu, pa se obratio za pomoć Evropskoj uniji, objavio je u utorak glasnogovornik tog muzeja otvorenog na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora.

«Oko 200 miliona zlota (96 miliona dolara) potrebno je za održavanje muzeja koji godišnje prima 10 miliona zlota od poljske države te 600.000 zlota od međunarodnih donatora», rekao je glasnogovornik Jarowslaw Mensfelt.

Birkenau, gdje su nacisti u plinskim komorama ubili većinu od milion zatočenih logoraša, treba hitnu obnovu zidanih i drvenih baraka kao i dimnjaka.

Jedanaest kamenih baraka mora se obnoviti prije otvaranja nove izložbe u Auschwitzu, baš kao i nekadašnja kuhinja u kojoj će biti izloženi umjetnički radovi bivših zatočenika i svjedoka. Osim toga, potrebno je sagraditi i skladište za izloške kao što su kovčezi i cipele logoraša, javila je Hina.

"Evropska unija trebala bi imati sveobuhvatnu strategiju prema ovom mjestu", rekao je direktor muzeja Piotr Cywinski. "Privremenim i kratkotrajnim programima nećemo ništa postići", dodao je.

Auschwitz, kojim su nacisti upravljali od 1940. godine do 27. januara 1945. kada je Poljsku oslobodila ruska Crvena armija, bio je najveći nacistički logor smrti u Drugom svjetskom ratu.