Egipat
0

Muslimansko bratstvo ne želi vlast već ostavku Mubaraka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Muslimansko bratstvo, glavni egipatski islamistički opozicioni pokret, ustvrdilo je da ne želi vlast iako predsjednika Hosnija Mubaraka, protiv kojeg desetine hiljada Egipćana protestuje već 16. dan, poziva da odmah odstupi.

"Muslimansko bratstvo ne želi vlast. Za sada ne želimo sudjelovati u vlasti", rekao je Mohamed Mursi, visoki dužnosnik pokreta, na pres-konferenciji.

"Proteste ne vodi jedna osoba, jedna stranka ili jedna grupa", rekao je taj dužnosnik Muslimanskog bratstva koje egipatske vlasti službeno zabranjuju dulje od pola vijeka.

"Mi smo uz narod, uz većinu egipatskog naroda. Nismo većina", rekao je Mursi, podsjetivši da Muslimansko bratstvo ne razmišlja o kandidaturi svog člana za sljedeće predsjedničke izbore.

Muslimansko bratstvo uz druge opozicione grupe sudjeluje u dijalogu s režimom, koji je započeo zamjenik predsjednika Omar Suleiman. Mursi je međutim istaknuo da dijalog započet u nedjelju nije ozbiljan te kako se nekima čini da je riječ o monologu, a da oni žele dijalog.

U srijedu popodne, 16. dana protesta, hiljade demonstranata još se nalazilo na Tahriru, centralnom kairskom trgu.