Muslimani pet posto populacije
0

Muslimanski lideri u Belgiji pozvali na mir poslije napada

SRNA
Tuga među vjernicima
Tuga među vjernicima
Muslimanski lideri u Belgiji pozvali su danas na smirivanje situacije poslije napada na džamiju u predgrađu Brisela, u kojem je poginuo imam i povrijeđen još jedan muškarac nakon večernje molitve.

Belgijski mediji prenijeli su da je napadač član salafista, vjerske grupe iz sunitske grane islama, te da je incident povezan sa tenzijama unutar muslimanske zajednice.

Premijer Elio di Rupo osudio je jučerašnji incident u kojem je muškarac naoružan sjekirom i nožem ušao u šiitsku džamiju u okrugu Anderleht i zapalio kanister goriva, što je izazvalo požar.

Imam Šeik Abdalah Dadu preminuo je od posljedica udisanja toksičnog dima, a drugi muškarac je lakše povrijeđen, saopštile su vlasti.

U trenutku napada u džamiji se nalazilo desetak ljudi, saopštila je policija. Muškarac je savladan na licu mjesta i priveden po dolasku policije.

"Moje prve misli posvećene su žrtvi i oštro osuđujem ovo nasilje", rekao je premijer Di Rupo.

Vođa muslimanske zajednice u Belgiji Semsetin Ugurlu u saopštenju je pozvao na mir. Oko pet procenata belgijske populacije od 11 miliona ljudi su muslimani.
"Muslimanska organizacija u Belgiji poziva muslimane da se ujedine i unaprijede dijalog između svih kulturnih grana ove zajednice", saopštio je Ugurlu.

Javni tužilac u Briselu saopštio je da vlasti još pokušavaju da potvrde identitet osumnjičenog i njegov motiv.

Poslije napada, ispred džamije se okupila grupa ljudi, ali nije bilo nemira.