Bangladeš
228

Muslimanski demonstranti spalili budističke hramove i kuće

FENA
Gnjev zbog filma još traje (Foto: AFP)
Gnjev zbog filma još traje (Foto: AFP)
Na stotine muslimana u Bangladešu spalilo je najmanje četiri budistička hrama i 15 kuća budista u nedjelju nakon što su optužili budiste da su vrijeđali islam, saopćili su policija i mještani.

Pripadnici budističke zajednice u području Cok's Bazar na jugoistoku zemlje saopćili su da su još neidentifikovane osobe narušili mirne odmnose između muslimana i budista.

Muslimani su izašli na ulice Cox's Bazara u subotu navečer kako bi protestovali protiv, kako su naveli, fotografije postavljene na Facebooku koja je vrijeđala islam.

Demonstranti su izjavili da je jedan budista postavio sliku i marširali su prema budističkim selima, paleći hramove i kuće, prenosi Reuters. Policija je saopćila da je morala poslati dodatne snage sigurnosti i zabranila je okupljanja u područjima s budističkom većinom.

"Stavili smo situaciju pod kontrolu prije zore i uveli smo ograničenja na javna okupljanja", izjavio je Salih Mohamad Džahangir, načelnik oblasne policije u Cox's Bazaru.

Mnogi ljudi u većinski muslimanskom Bangladešu posljednjih dana javno su izražavali svoj gnjev filmom snimljenim u Kaliforniji u kojem se vrijeđa poslanik Muhammed. Muslimani u Bangladešu također su bijesni zbog nasilja s druge strane granice u susjednom Mijanmaru u kojem su se pripadnici većinske budističke zajednice sukobili s manjinskim muslimanima u ovoj godini.

"Policija je dopratila čovjeka optuženog da je postavio na internet uvredljivu fotografiju i njegovu majku na sigurno mjesto", kazao je Džahangir. Sohel Sarvar Kadžal, načelnik oblasnog vijeća u regiji u kojoj su se paljevine desile, koji je i sam musliman, izjavio je kako nastoji obnoviti mir u zajednici. "Radimo sve što je u našoj moći da suzbijemo napetosti i obnovimo mir između dvije zajednice", izjavio je on novinarima.