Svijet
0

Muslimanska braća proglasila Mursija pobjednikom izbora

FENA
Muhamed Mursi
Muhamed Mursi
Islamistički pokret Muslimanska braća izvijestio je u ponedjeljak ujutro da je, po prvim neslužbenim rezultatima, na predsjedničkim izborima u Egiptu pobijedio njihov kandidat Muhamed Mursi, što je pak opovrgnuto iz štaba njegova protukandidata Ahmeda Šefika koji je Muslimansku braću prozivao za krivotvorenje izbornih rezultata.

Pozivajući se na rezultate 98 posto prebrojanih glasova drugog izbornog kruga, Muslimanska braća izvijestila su na konferenciji za novinare da je njihov kandidat osvojio 52,5 posto glasova, a protukandidat Ahmed Šefik, bivši premijer svrgnutog režima Hosnija Mubaraka, 47,5 posto glasova.

Iz Šafikova izbornog štaba poručili su da su iznenađeni objavom navodnih rezultata izbora, te tvrde kako je time prekršen zakon jer je jedino izborna komisija za to ovlaštena. Po podacima Šefikova štaba, bivši premijer vodi s 52 posto glasova, ali oni, kažu, neće objavljivati rezultate i kršiti zakon, prenijela je Hina.

Neposredno nakon što su ga Muslimanska braća proglasila pobjednikom, Mursi je obećao da će biti predsjednik svih Egipćana, te da se neće "osvećivati niti razračunavati".

"Egipatski narod izabrao je bolju budućnost", istaknuo je Mursi na konferenciji za novinare u kairskom sjedištu Muslimanske braće.

U drugom krugu egipatskih predsjedničkih izbora, održanom u subotu i nedjelju, Mursi i Šefik natjecali su se za mjesto nasljednika Hosnija Mubaraka, svrgnutog u narodnoj pobuni.