Narušavan mir?!
0

Muslimanima u njemačkim školama zabranjena molitva

FENA
Učenicima muslimanske vjeroispovijesti u njemačkim državnim školama načelno nije dopuštena ritualna molitva, ali pojedine škole mogu odlučiti drugačije ako se time ne narušava mir, odlučio je visoki upravni sud u Leipzigu u srijedu.

"Učenik mora u ovom slučaju prihvatiti ograničenje svoje vjerske slobode jer je javnim ritualima molitve bio narušen mir u školi“, navedeno je u obrazloženju suda. Sud je time u trećem stepenu odbacio žalbu učenika turskog porijekla protiv gimnazije koja je zabranila ritualne molitve u školi.

U prvoj parnici pred upravnim sudom u Berlinu prije četiri godine učenik je izborio pravo molitve, a škola mu je bila obavezna osigurati odgovarajući prostor. Drugostepenski, viši upravni sud u Berlinu poništio je prvostepensku presudu te je udovoljio žalbi škole. Visoki upravni sud u Lepizigu sada je tu presudu potvrdio.

Visoki upravni sud smatra kako u gimnaziji u multikulturalnoj berlinskoj četvrti Wedding vlada "posebna“ situacija zbog velikog broja učenika iz različitih kultura i različitih vjeroispovijesti. Budući da je učenik zajedno s još nekoliko muslimanskih kolega tokom odmora ritualno klanjao pred očima ostalih učenika, često su izbijale napetosti i sukobi. Zbog toga je uprava škole odlučila zabraniti molitvene obrede.

Sud je međutim istodobno naglasio da se ta presuda odnosi samo na konkretni slučaj koji je "specifičan“ te da vodstva ostalih škola mogu individualno odlučivati o tome pitanju.

"Vodstva škola moraju sama procijeniti je li za očuvanje mira u školama nužno ograničiti vjerske slobode“, objasnio je predsjednik sudskog vijeća.