Svijet
0

Muslimani u Šri Lanci zahtijevaju vjerske slobode

FENA
Više hiljada muslimana u Šri Lanci blokiralo je ulice u prijestolnici u petak u znak protesta protiv poteza vlade da izmjesti džamiju iz budističkog svetog grada Dambale u centralnom dijelu države.

Nakon završetka podnevne molitve u centru glavnog grada Colomba muslimani predvođeni opozicijskim političarima koji predstavljaju etničke grupe Sinhalesa, muslimana i Tamila organizirali su proteste, zahtijevajući vjerske slobode, prenijela je Xinhua.

Oni zahtijevaju od vlade da ublaži rastuće vjerske tenzije i obuzda djelovanja ekstremističkih vjerskih grupa u zemlji koja se oporavlja od višedecenijskog etničkog rata.

"Moramo zaštititi jedinstvo Sinhala, muslimana i Tamila u zemlji, inače će ga uništiti ekstremizam stvaranjem nepotrebnih problema", kazao je Mudžibir Rahman, pokrajinski vijećnik iz glavne opozicione stranke Ujedinjena narodna partija.

"Uništavanjem džamije, najveća šteta neće biti učinjena samo muslimanima, nego i budistima, jer će ih međunarodna zajednica označiti kao ekstremiste", kazao je lider ljevičarske političke partije Novi lijevi front Wickremabahu Karunaratne.

Demonstranti su optužili ekstremističku sinhalsku budističku političku partiju, saveznike trenutne koalicione vlade, da su odgovorni za stvaranje vjerskih tenzija u multireligijskoj otočnoj državi.

Muslimani su osudili odluku vlade da premjesti džamiju u Dambuli nakon protesta budističkih svećenika, koji su pokušali uništiti džamiju prošlog petka.

Policija je pozvana da smiri situaciju. Vlada je kasnije objavila odluku da premjesti džamiju i drugih 70 građevina kako bi proglasili Dambulu svetim budističkim mjestom.