Svijet
0

Muslimani u SAD-u uplašeni: Hoće li islamofobija biti Trumpova službena politika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Zbog svojih islamofobičnih komentara novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nije imao podršku muslimana, a njegova pobjeda uznemirila je većinu njih.

Silshad Ali je urednica islamske sekcije Patheosa, web portala specijaliziranog za religiju i duhovnost. Uređivala je mnogo priča o muslimanima u nevolji i znala je sve njihove strahove, ali nikada prije nije osjetila tjeskobu i mučninu u želucu. Do srijede ujutro.

"Probudila sam se i osjetila mučninu. To je nešto lično, kao da su izbori glas protiv mene", rekla je Ali.

Prema istraživanju Vijeća za američko-islamske odnose, samo četiri posto muslimana je izjavilo da će glasati za Trumpa, a mali broj njih je očekivao Trumpovu pobjedu. Neki su rekli da su ove izbore osjetili kao izdaju, kao da se pola države okrenulo protiv njih.

"Ostvarila se naša najveća noćna mora. Čovjek koji je izgradio svoju platformu na fanatizmu i omalovažavanju muslimana i manjina je pobijedio", kaže Wardah Khalid, pisac i vanjskopolitički analitičar.

"Šokiran sam. Totalno šokiran. I svi smo iskreno zabrinuti. Bojim se za sigurnost svoje supruge, jer ona nosi hidžab. Bojim se za svoju djecu", kaže Yasir Qadhi, poznati islamski učenjak iz Memphisa, Tennessee.

Amirah Waite, 19-godišnja studentica koja živi na Havajima, kaže da je prestrašena: "Tresem se... zaglavljena sam u državi koja me mrzi".

Abdullah bin Hamid Ali, profesor na Zaytuna koledžu, prvom muslimanskom univerzitetu u Americi, kaže da ne može biti sretan zbog ovih rezultata. "Nadam se da će ovo što se događa zbližiti ljude i natjerati ih da budu bolji jedni prema drugima", rekao je.

Istraživačica Dalia Mogahes kaže da je šokirana i da još ne može vjerovati da je 50,5 miliona Amerikanaca glasalo za Trumpa. "Bojim se za svoju porodicu, naročito za djecu. U kakvoj Americi će oni živjeti?", zapitala se Mogahed. Bez obzira na sve, kaže da će nastaviti nositi svoj hidžab u javnosti i ponosno se izjašnjavati kao muslimanka.

Većina muslimana iz Amerike je sličnog mišljenja, ali su odlučni da nastave borbu za svoja građanska i ljudska prava.

"Ne sumnjam da će naredne četiri godini biti teške, ali Trumpovu pobjedu trebamo iskoristiti da se ponovo povežemo s Bogom i usredotočimo na važne stvari koje su bitne svima", kaže imam Suhaib Webb iz Washingtona.