Magazin Time
0

Muslimani osjećaju odbačenost od Evrope

Sarajevo-x.com
Čini se da je posljednji švicarski referendum koji je zabranio izgradnju munara potvrda trenda da Evropljani postaju sve glasniji u pokušajima da "zaštite" svoju kulturu od islama. Posljednje istraživanje koje je proveo Open Society Institute (OSI), Georga Sorosa, objašnjava kompleksne odnose između muslimana i Evrope i otkriva da su sumnje zajedničke.

Muslimani vjeruju da bivaju isključeni iz evropskog društva, piše magazin Time.

Oko 20 miliona muslimana živi širom Evrope i u nekim gradovima, poput Marseja i Roterdama već čine petinu stanovništva, u Malmeu 20 posto, 15 u Briselu, 10 u Londonu, Parizu i Kopenhagenu.

Izvještaji pokazuju da njih oko 55 posto smatra da je religijska diskriminacija porasla u proteklih pet godina. Nezaposlenost kod muslimana je tri puta veća nego kod ostalih religija, mnogo muslimana, posebno roditelja izjavilo je da nisu mogli živjeti u miješanim naseljima.

Istraživanje koje je provela Agencija za osnovna prava među 23.000 muslimana, pokazalo je da se muslimani suočavaju sa diskriminacijom dok traže posao, kupuju nešto ili posjećuju doktora, što je okarakterisano kao šokirajuće, rasističko, antiimigrantsko, islamofobično.

"Još uvijek smo u fazi kada postoji povećan stepen sumnje prema muslimanima. Na aerodromima, često me tretiraju drugačije nego moje kolege, iako imam britanski pasoš", rekao je Sajjad Karim, muslimanski član Evropskog parlamenta iz Britanije.

Izvještaji OSI-a pokazuju da politička klima u Evropi odbacuje muslimane, čineći da se osjećaju nepoželjnima. Nekoliko evropskih zemalja steže svoje imigracijske zakone, pooštrava testove za državljanstva i uvodi striktne zakone za nošenje marama i burki.

Izvještaj OSI-a pokazuje da se većina muslimana jako identifikuje sa gradom i zemljom u kojoj žive. U Antverpenu, preko 90 posto ispitanika je izrazilo jaku lokalnu pripadnost.

Studija pokazuje da muslimani imaju iste poglede kao i ostatak Evrope. Kao i njihove komšije, oni brinu o svemu, od edukacije i kućanstva do čistoće i sigurnijih ulica. I isto tako žele ista prava i prilike.

"Zajednice, bez obzira na religiju, imaju iste brige. Ono u čemu se razlikuju je način na koji se tretiraju i na koji ih drugi tretiraju", rekao je Nazia Hussein.