Svijet
248

Muslimani o poslaniku Muhamedu na Twitteru: Bio je najveći čovjek koji je ikad živio

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Muslimani širom svijeta su na društvenoj mreži Twitter s ciljem borbe protiv islamofobije pokrenuli hashtag #WhoIsMuhammad (ko je Muhamed) kako bi skrenuli pažnju javnosti na stvarni lik i djelo Božijeg poslanika, kao i učenja koja je propagirao.

Masakr u Francuskoj u kojem je prošle sedmice ubijeno čak 10 zaposlenika satiričnog magazina Charlie Hebdo koji je na karikaturalan način ismijavao sve religije, pa tako i islam, pokrenuo je brojne rasprave i utjecao na širenje islamofobije na društvenim mrežama i različite interpretacije ove religije.

Hashtag #WhoIsMuhammad na Twitteru se pojavio u isto vrijeme kad je u prodaju pušteno pet miliona kopija novog izdanja Charlie Hebdo magazina na čijoj se naslovnici ponovo nalazi karikatura poslanika Muhameda uplakanog lica sa natpisom "Sve je oprošteno".

Na društvenim mrežama već danima traju debate o tome gdje ustvari povući liniju između slobode govora i vrijeđanja i skrnavljenja nečije svetinje i religijskog uvjerenja.

Neki od komentatora sa hastagom #WhoIsMuhammad tako kažu:

"Učio nas je toleranciji, poštovanju, jednakosti, pravdi, praštanju, poštenju, zahvalnosti, velikodušnosti, jednostavnosti i strpljenju".

Jedna korisnica Twittera napisala je kako je poslanik Muhamed bio "najveći čovjek koji je ikad živio".

"Širio je milost na čitavo čovječanstvo (da, to uključuje i tebe koji ovo čitaš)", napisao je jedan korisnik Twittera, dok su drugi kazali:

"Učio je da se prema svim ophodimo sa dobrim namjerama, bez obzira na to jesu li prijatelji ili neprijatelij, kao ni koje su rase, religije i spola", da je "najjača osoba ona koja uspije obuzdati vlastiti gnjev", kao i da su " tolerancija i strpljenje jedini odgovori"...

Justice Forgiveness Virtue Gratitude Generosity Simplicity Patience

— . (@asvpbill) January 14, 2015