Istu sudbinu dijele te se skupa mole
0

Muslimani i kršćani se zajedno molili za mir u Iraku

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iračke muslimanske vođe pridružile su se danas kršćanima u molitvi u jednoj crkvi u Kirkuku. Čitajući dijelove iz Kur'ana i Biblije zajedno su se molili za mir u toj pokrajini u kojoj žive Kurdi, Arapi, Turkmeni, kršćani i drugi.

Blizu 1.500 ljudi okupilo se danas u katedrali Chaldean kako bi se pomolili za mir i smanjenje tenzija u Kirkuku, gdje je posljednjih mjeseci u bombaškim napadima poginulo nekoliko desetina osoba.

"Kršćani i muslimani su se okupili u Kirkuku kako bi se zajedno molili. Smrtonosno nasilje posljednjih sedmica sve je uplašilo", kazao je za AFP Louis Sakho, nadbiskup u Kirkuku.

Dodao je da uopće nije čudno da se vjernici različitih vjeroispovijesti zajedno mole za mir i stabilnost u zemlji i u svom gradu.

"Nadamo se da će slične molitve biti organizovane i u džamijama, jer želimo postaviti čvrst i istinski bratski temelj za mir, stabilnost i sigurnost u našem gradu", istakao je Sakho.

Kurdski čelnik Adnan Sayid Fattah Agha kazao je kako je današnji događaj podsjetio na vremena kada su muslimani, kršćani, Arapi, Turkmeni i Kurdi živjeli skupa.

"Naša sudbina je da živimo zajedno", dodao je.

U bombaškom napadu usmjerenom protiv policije u Kirkuku je 19. maja poginulo 29 osoba.

Kirkuk, u kome žive Kurdi, Arapi, Turkmeni i drugi, leži na najvećim rezervama nafte u Iraku i predstavlja jednu od najspornijih teritorija u žiži tenzija između regionalne kurdske vlade i centralne vlade u Bagdadu.