Svijet
0

Muslimani gube povjerenje u Obamu

SRNA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Godinu dana poslije govora predsjednika SAD Baracka Obame u Egiptu u kojem je pozvao na novi početak u odnosima sa islamskim svijetom, povjerenje u američkog lidera drastično je opalo u muslimanskim zemljama, pokazuju rezultati nove ankete.

Pozitivan odnos prema Obami u Egiptu, Turskoj i Pakistanu ima oko 17 posto stanovništva, dok je prije godinu dana taj procenat u ovim zemljama bio 33, 23 i osam odsto, saopštio je institut "Pju".

Pad Obamine popularnosti dogodio se usljed stagniranja njegove inicijative za obnovu mirovnog procesa za Bliski istok i nastavka ratova u Afganistanu i Iraku.

Najveći pad u procentima dogodio se u Turskoj i Egiptu, gdje je povjerenje u Obamu oslabilo za po 10, odnosno devet posto.

Ostale muslimanske zemlje imaju nešto povoljnije mišljenje o SAD. Pedeset devet posto građana Indonezije iskazalo je pozitivan stav prema Americi, kao i 52 posto Libanaca. S druge strane, samo 21 posto građana Jordana ima pozitivno mišljenje o SAD.

Poređenja radi, Egipćani i Jordanci su u anketi iskazali veću podršku Al Kaidi nego Americi. Trideset četiri posto Jordanaca i 19 posto Egipćana blagonaklono gleda na grupu koja je izvršila napade na SAD 11. septembra 2001. godine.