Svijet
10

Muškarci, žene i djeca: Otkriveno 35 slijepih putnika u kontejnerima na doku u Essexu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupa od 35 muškaraca, žena i djece otkriveni su unutar brodskog kontejnera koji se nalazio u luci Tilbury u Velikoj Britaniji. Utvrđeno je da je riječ o Afganistancima, kazala je policija iz Essexa.

Slijepi putnici otkriveni su u subotu ujutro nakon što je teretni brod došao u Tilbury luku iz Belgije. Policijski službenici kazali su da je riječ o žrtvama trgovine ljudima.

Jedan muškarac je preminuo u kontejneru dok su drugi prevezeni u bolnicu zbog dehidracije i hipotermije. Službenici sarađuju s Interpolom i međunarodnim vlastima kako bi utvrdili šta se dogodilo.

Policija ispituje neke od preživjelij i pokrenuta je istraga o ubistvu. Nakon što su pušteni iz bolnice neki od imigranta su smješteni u prostorije policije Essexa i granične policije. U bolnici je ostalo još četvero ljudi.

"Prioritet su nam bili zdravlje i blagostanje ovih ljudi. Sada kada su se neki od njih oporavili podvrgnuti su ispitivanju kako bi granična policija i drugi službenici utvrdulo šta se dogodilo i kako su okončali u kontejnerima. Znamo da su iz Afganistana i da su pripadnici sikizma. Imamo veliku pomoć partnera iz sikističke zajednice kako bi bili sigurni da su ovi jadni ljudi dobro jer su prošli stravično iskustvo i potebna im je podrška", rekao je Trevor Roe, načelnik policije Essexa.