Turska
0

Muškarci koji dokažu da su homoseksualci ne idu u vojsku

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Služenje vojnog roka je obaveza za sve muškarce u Turskoj osim ako su bolesni, invalidi ili homoseksualci. No, dokazivanje homoseksualnosti se smatra sramotnim.

Ahmet je mladić u svojim dvadesetim koji je, nakon što je pozvan u vojsku, rekao da je gay. To je priznao kada je došao na medicinski pregled.

"Pitali su me kada sam imao prvi analni seks, oralni seks i kakvim sam se igračkama igrao kada sam bio dijete. Zanimalo ih je i da li igram nogomet, da li nosim žensku odjeću i koristim ženski parfem. Kada su vidjeli da sam neobrijan i mišićav, rekli su da ne izgledam kao homoseksualac", rekao je Ahmet.

Nakon toga su od njega tražili da donese fotografiju na kojoj je odjeven kao žena.

"Odbio sam takav zahtjev, ali sam im dao drugu ponudu, koju su prihvatili", dodao je Ahmet, koji je kao dokaz svoje seksualne orijentacije priložio fotografiju na kojoj se ljubi s muškarcem. On se nada da će time dobiti "pink certifikat", kojim se potvrđuje da je homoseksualac, i tako izbjeći vojnu obavezu.

U posljednjih nekoliko godina u velikim gradovima Turske su otvoreni klubovi i kafei za homoseksualce, a prošle godine je organizovana i parada. Ona je bila unikatna i najveća u muslimanskom svijetu.

U Turskoj nema posebnih zakona protiv homoseksualnosti, ali gay populacija nije dobrodošla u vojsci. Oni koji žele izbjeći služenje vojnog roka moraju dokazati da su homoseksualci.

Gohkan je početkom devedesetih shvatio da nije za vojsku.

"Plašio sam se oružja", rekao je on.

Kao homoseksualac se plašio i izrugivanja, a nakon sedam dana u vojsci je odlučio otkriti svoju seksualnu orijentaciju svom komadantu.

"Pitali su me da li imam neke fotografije, a ja sam ih imao", kazao je Gokhan.

On je pripremio fotografije na kojim upražnjava seks sa drugim muškarcem, jer je čuo da neće biti oslobođen od vojske ukoliko ih ne pokaže.

"Lice se mora vidjeti, a na fotografijama morate biti pasivni partner", objasnioje Gokhan.

Vojni ljekari su prihvatili fotografije, Gokhan je dobio "pink certifikat" te je oslobođen služenja vojnog roka. No, kako kaže, to je bilo užasno iskustvo.

"Još uvijek je užasno to što neko ima te fotografije i može ih pokazati ljudima u mom selu, mojim roditeljima i rođacima", rekao je Gokhan.

Umjesto fotografija se ljekari ponekad oslanjaju na test ličnosti.

Turska vojska je odbila BBC-jev zahtjev za intervju, ali je penzionisani general Armagan Kuloglu pristao dati komentar.

"Deklarisani homoseksualci u vojsci mogu stvoriti probleme u održavanju discipline i bilo bi nepraktično praviti odvojene spavaonice, tuševe, mjesta za trening i slično", rekao je Kuloglu.

On je rekao da homoseksualci koji skirvaju svoju seksualnu orijentaciju mogu služiti vojni rok.

"Ukoliko neko dođe i kaže da je gay, vojska se mora uvjeriti u to kako ne bi bilo slučajeva da vojnici lažu, jer ne žele služiti vojni rok", dodao je Kuloglu.

U ruralnim mjestima u Turskoj je teško i zamisliti da neko kaže za sebe da je homoseksualac. Homoseksualnost u vojsci uzrokuje mnogo napetosti.

"Ljekari su pod velikim pritiskom komandanata da dijagnosticiraju homoseksualnost ,iako ne postoje konkretne metode za to. To je medicinski nemoguće i neetično", rekao je jedan od psihijatara koji je nekada radio u vojnoj bolnici.

Na Gokhanovom certifikatu piše da ima psihoseksualni poremećaj, a pored toga je navedeno "homoseksualnost". Vojne bolnice u Turskoj homoseksualnost definišu kao bolest. Neki ljudi u toj zemlji smatraju da su homoseksualci sretni, jer ne moraju u vojsku i u borbu protiv kurdskih militanata. No, za deklarisane homoseksualce život u ovoj zemlji može biti veoma težak.

Nije neuobičajeno da poslodavci u Turskoj pitaju za vojni rok, tako da "pink certifikat" može značiti i odbijenicu. Jedan od Gokhanovih poslodavaca njegovu seksualnu orijentaciju nije saznao od njega, nego od vojske. Nakon toga je doživo mnoge neugodnosti, neke kolege su mu govorile ružne stvari, dok su drugi odbijali razgovarati s njim.

"Nije me sram, to nije moja sramota", rekao je Gokhan.

Ahmet još uvijek čeka razrješenje svog slučaja. Vojska je odgodila odluku o "pink certifikatu" na još jednu godinu. Ahmet misli da je to zbog toga što je odbio obući žensku odjeću.

"Ja se protivim cijelom vojnom sistemu. Ako moram ispuniti dužnost prema ovoj zemlji, neka to bude nešto što nema veze s vojskom", kazao je Ahmet.