Svijet
0

Muškarca spasilo lupanje po zidovima Coste Concordije

SRNA
Spasioci pretražuju kruzer Costa Concordia (Foto: AFP)
Spasioci pretražuju kruzer Costa Concordia (Foto: AFP)
Posljednja osoba koja je spašena sa nasukanog italijanskog broda Costa Concordia, blagajnik Manrico Giampedroni, izjavio je danas da je privukao pažnju spasilaca lupanjem tiganjem po zidovima.

Manrico Giampedroni je po izlasku iz bolnice u Gorsetu rekao da je u utrobi broda čekao 36 sati na spašavanje i da je preživio na sendvičima i bocama Coca Cole koji su plutali oko njega u ledenoj vodi.

On je opisao kako je propao kroz vrata u restoran dok je pokušavao da pomogne putnicima, prenio je BBC.

"Sjećam se kako sam završio u restoranu Milano. Vrata su se iznenada otvorila i ja sam upao. Da bih privukao pažnju spasilaca, pravio sam buku tiganjem. Kroz prozore sam vidio spasilačke timove i pokušao sam da vičem. Kada sam vidio prvog vatrogasca, zagrlio sam ga. Ti momci su sjajni. Izvukli su me za tri sata", rekao je  Giampedroni.

On je dodao da se nada povratku na more i da više od svega želi da se vrati i ponovo radi za kompaniju "Costa krstarenja".

Spasilačke službe juče su obustavile potragu za preživjelima u potopljenom dijelu broda nasukanog nedaleko od ostrva Điljo. Nesreća se dogodila 13. januara, kada je kapetan suviše prišao obali i udario brodom u stijenu. Potraga će biti nastavljena u dijelovima broda u kojima nema vode.

Od 4 200 putnika i članova posade poginulo je 17 lica, a 15 se još vode kao nestala.
Kapetan Frančesko Sketino je u kućnom pritvoru, pošto je optužen za ubistvo iz nehata i napuštanje broda prije okončanja evakuacije svih putnika. On odbacije ove optužbe.