Prekršio kodeks kompanije
0

Muškarac zbog spaljivanja Kur'ana dobio otkaz sa posla

Sarajevo-x.com
Demonstrant koji je prošle subote na protestima protiv izgradnje džamije na Manhattanu spaljivao stranice Kur'ana dobio je otkaz sa posla u kompaniji "NJTransit", javlja "NY Daily Mail".

Tridesetdevetogodišnji Derek Fenton iz Bloomingdalea dobio je otkaza nakon 11 godina provedenih u ovoj kompaniji, poslije objave njegovih fotografija sa protesta na kojima se vidi kako kida i pali stranice svete muslimanske knjige.

"Fenton je otpušten sa posla, jer su njegova djela u javnosti prekršila etički kod kompanije"; saopćeno je iz "NJTransita".

Fenton je nakon spaljivanja stranica Kur'ana završio u policijskoj stanici, ali protiv njega nije podnesena nikakva prijava.

Policija je saopćila da je Fenton rekao da je "ovo Amerika" i da je to bio njegov način da se bori za tu ideju.

Njegov potez nije naišao ni na odobravanje svih prisutnih demonstranta, među kojima su pojedini vrlo glasno negodovali njegovu akciju inspirisanu pastorom Terryjem Jonesom sa Floride, koji je danima najavljivao paljenje Kur'ana da bi od toga na kraju odustao.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da je otkazom sa posla narušeno njegovo pravo zagarantovano Prvim amandmanom američkog Ustava.