Svijet
0

Muškarac optužen za izvršenje 500 prisilnih prekida trudnoća u Kolumbiji

Anadolija
Španska policija u Madridu uhapsila je muškarca optuženog za izvršenje 500 prisilnih prekida trudnoća pripadnicama kolumbijskih pobunjeničkih jedinica.

Iako nije objavljen identitet osumnjičenika za kojim kolumbijske vlasti godinama tragaju, policija navodi kako je bio poznatiji pod imenom "Nurse" (medicinska sestra).

Ovo hapšenje uslijedilo je nakon što je vrhovni kolumbijski tužilac Eduardo Montealegre u petak izjavio kako njegov ured pokreće istragu koja obuhvata 150 slučajeva u kojima bivše ratnice kolumbijskih pobunjeničkih grupa tvrde kako su bile prisiljene na abortus. 

Montealegre je tada izjavio da postoje dokazi kako su unutar kolumbijske pobunjeničke grupe FARC (Revolucionarna oružana snage Kolumbije) žene prisiljavali na prekid trudnoće kako ratnice ne bi postale majke i u tom slučaju napustile borbu. Kolumbijski tužilac takve ratnice nazvao je "instrumentom rata", piše britanski Guardian.

Kolumbijske vlasti tvrde da su žrtve optuženog muškarca prvenstveno silovali borci grupe FARC, među kojima je bilo najmanje 50 maloljetnih djevojčica. Neke od njih navodno su bili prisiljene na abortus u poodmakloj trudnoći. Iz Kolumbije navode kako je većina takvih prekida trudnoća izvršena u periodu od 1998. i 2000. godine.

Kolumbija prethodne tri godine intenzivno pregovara sa FARC-om kako bi se zaustavio petodecenijski konflikt u toj zemlji koji je odnio više od 220 hiljada ljudi, a šest miliona Kolumbijaca prisilio na preseljenje. Sukob FARC-a s vladinim snagama u Kolumbiji je najduži rat u Južnoj Americi.