Uhapšen sa gomilom eksploziva
0

Muškarac krenuo u napad na dženazu u Detroitu

Sarajevo-x.com
Policajci su uhapsili 63-godišnjeg muškarca, koji je putovao sa eksplozivom u automobilu sa namjerom da se raznese u jednoj od najvećih džamija u Sjedinjenim Američkim Državama, u blizini Detroita, gdje su se vjernici okupili na dženazi.

Uhapšeni Roger Stockham uhapšen je zbog prijetnje terorizma i zbog posjedovanja eksploziva. Stockham je u vozilu imao veliku količinu eksploziva uključujući M-80, koji je zabranjen u SAD-u.

"Sretan sam što smo ga skonili sa ulica. Mislim da je zajednica koju je želio napasti sigurna", rekao je šef policije Ronald Haddad.

On je rekao da je Stockham uhapšen u ponedjeljak ujutro na parkingu Islamskog centra, gdje je bio okupljen veliki broj vjernika. Haddad je rekao da su ga građani prijavili.

Policijski šef je rekao za AP da zvaničnici vjeruju da je radio sam, ali da ga shvataju ozbiljno. Stockham ima dugu historiju antivladinog djelovanja.

Haddad se susreo sa imamom džamije Hassanom al-Qazwinijem, koji je izrazio zabrinutost da bi objavljivanje informacije o hapšenju nagnalo druge da pokušaju isto.

"Nikada ne objavljujemo informacije koje bi nekome mogle pomoći da izvede napad", rekao je Haddad.

Stockham je zatvoren uz kauciju od pola miliona dolara, a prvo saslušanje je zakazano za petak.