Pakistan izdao nalog za hapšenje
0

Musharraf umiješan ubistvo Benazir Bhutto?

SRNA
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Sud u Pakistanu izdao je nalog za hapšenje bivšeg predsjednika Perveza Musharrafa zbog ubistva nekadašnjeg premijera Benazir Bhutto, saopšteno je iz tužilaštva.

"Sudija Rana Nisar Ahmad izdao je nalog za hapšenje, bez mogućnosti kaucije, bivšeg predsjednika Perveza Mushafrafa i on mora da se pojavi pred sudom 19. februara", rekao je glavni tužilac Chaudhry Zulfiqar Ali agenciji Franse presse.

On je dodao da je specijalni istražni tim utvrdio da je Musharfaf umiješan u ubistvo Benazir Bhutto i da je jednako odgovoran.

"Tim je ustanovio da je riječ o širokoj zavjeri u koju su umiješani Pervez Mushafraf, dvojica policijskih zvaničnika i teroristi", rekao je Ali.

Musharfaf, koji je bio predsjednik kada je Benazir Bhutto ubijena 2007. godine, živi u Londonu u samonametnutom izgnanstvu i ne namjerava da se vraća u Pakistan.

U decembru, policija je uhapsila dvojicu policajaca Sauda Aziza i Kurama Šahzada zbog zanemarivanja dužnosti u vezi sa ubistvom Benazir Bhutto.

Aziz, koji je u vrijeme ubistva bio šef policije u Ravalpindiju, i Shahzad, viši policijski službenik, uhapšeni su zbog neuspjeha da zaštite Bhutto.
Bhutto je ubijena u samoubilačkom napadu nakon obraćanja na predizbornom skupu u Ravalpindiju, u blizini pakistanske prijestonice Islamabada, 27. decembra 2007. godine.

Benazir Bhutto, koja je dva puta bila premijer, vratila se iz egzila dva mjeseca prije nego je ubijena.

Njen suprug Asif Ali Zardari doveo je njenu Narodnu partiju do pobjede na izborima u februaru 2008. godine i on je sada predsjednik.

U aprilu, specijalna komisija UN zaključila je da vlasti nisu adekvatno zaštitile Benazir Bhutto i da su istragu ometale obavještajne službe i drugi zvaničnici "koji nisu željeli da se sazna istina".

Bivši vojni lider Musharraf živi u Londonu od kada ga je Zardari pobjedio na izborima.

 Vlada Musharrafa je okrivila je šefa pakistanskih talibana Baitulaha Mehsuda za ubistvo Benazir Bhutto, koji je odbacio sve optužbe.
Mehsud je ubijen u američkom napadu u avgustu 2009. godine na pripadnike Al Qaide i njenih saveznika u pakistanskom plemenskom pojasu na granici sa Agganistanom.