Svijet
0

Musharraf pozvao Scotland Yard da ubrza istragu

FENA
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf pozvao je danas tim Scotland Yarda da "što je moguće prije" utvrdi uzroke smrti opozicione liderke Benazir Bhutto, saopćio je portparol predsjednika Rashid Kureshi.

Predsjednik Musharraf i članovi njegove vlade su na udaru kritike zbog bombaškog atentata na Benazir Bhutto 27. decembra i kontradiktornih izjava zvaničnika o tome kako je ona ubijena, javio je DPA.

Musharraf je ovih dana čak rekao sasvim suprotno od njegovog ministra unutrašnjih poslova navodeći da je Bhutto ubijena mecima a da nije preminula od udarca glavom u krov automobila nakon eksplozije, kako su ranije saopćili neki zvaničnici.

Musharraf je prošle sedmice rekao stranim novinarima da je dozvolio da Scotland Yard učestvuje u pakistanskoj istrazi jer "nije u potpunosti zadovoljan" zaključcima vlade koje su javnost, porodica Benazir Bhutto i njena politička partija dočekali sa ogromnim skepticizmom.

On se danas prvi put sreo s petočlanim timom Scotland Yarda iz londonske službe za borbu protiv terorizma koji je stigao u petak. Portparol je naglasio da "predsjednik zahvaljuje britanskoj vladi što je odmah odgovorila na pakistanski zahtjev i poslala tim" i da je zatražio od njih "da urade sve kako bi što je moguće pre razriješili slučaj".

Suprug Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, i dalje traži da Ujedinjene nacije provedu istragu jer Scotland Yard pruža samo forenzičku i tehničku pomoć a ne radi svoju nezavisnu istragu.