Svijet
0

Musharraf položio zakletvu kao civilni šef države

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pervez Musharraf u četvrtak je položio zakletvu na novi petogodišnji mandat predsjednika države nakon što je napustio utjecajni položaj vojnog zapovjednika - koji je bio baza njegove vladavine osam godina.

U inauguralnom govoru, Musharraf je pozdravio povratak iz egzila svojih starih rivala, bivših premijera Benazir Bhutto i Nawaza Sharifa, tvrdeći kako je to "dobro" za političko pomirenje, javio je AP.

"Samo se nadam da će oni insistirati ka demokratskom, pomirljivom civiliziranom i političkom okruženju u budućnosti", izjavio je Musharraf.

Niko od njih, ipak, nije bio prisutan na ceremoniji u državnoj palači u Islamabadu, i ostalo je nejasno da li će promjena uloge smanjiti prijetnju bojkotom predstojhećih parlamentarnih izbora. Takav potez bi oslabioo Musharrafove napore da legitimizira svoju vladavinu kroz demokratdske izbore.

"Ovo je prekretnica u tranziciji Pakistana ka potpunoj suštini demokratije", poručio je Musharraf publici sastavljenoj od vladinih zvaničnika, stranih diplomata i vojnih generala. "Izbori će biti održani u januaru kad god se ukaže prilika za njih", kazao je.

Musharraf je bio glavni zapovjednik pakistanske vojske kada je zgrabio vlast od Nawaza Sharifa u puču bez krvoprolića u 1999. On je zadržao taj položaj proteklih osam godina.

Musharraf je obećao napustiti vojsku do kraja 2004., ali je prekršio riječ, tvrdeći kako zemlji treba snažno rukovodstvo. On je izjavio u intervjuu za Associatesd Press u ovom mjesecu kako je njegovo prisustvo na čelu vojske osiguralo stabilnost zemlji.

U srijedu je Musharraf, sa suzama u očima, okončao četiri decenije dugu vojnu karijeru, ipak ostvarujuići svoje davno obećanje da neće istovremeno obavljati dužnosti šefa države i vojske.