Svijet
0

Musharraf optužen za ubistvo Benazir Bhutto

Klix.ba
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Nekadašnji pakistanski predsjednik Pervez Musharraf optužen je za ubistvo nekadašnje premijerke Benazir Bhutto. Nekadašnji vojni vođa negirao je sve optužbe.

"Optužen je za ubistvo, kovanje zavjere za ubistvo te pomaganje u ubistvu", rekao je javni tužilac Chaudhry na Antiterorističkom sudu u Rawalpindiju, nakon saslušanja.

Tadašnja čelnica opozicije, Benazir Bhutto ubio je bombaš samoubica, u decembru 2007. godine, tokom političkih nereda u Rawalpindiju. Sudija je presudio da je Musharraf odgovoran za njeno ubistvo, jer joj nije pružio adekvatnu zaštitu tokom nereda.

Ubistvo je tada šokiralo čitav Pakistan, potaknuvši val nasilja širom zemlje.

General Musharraf, koji je bio na čelu Pakistana od 1999. do 2008., suzdržao se od bilo kakvih komentara, a čitav slučaj je odgođen do 27. augusta.

Musharraf je suočen i sa mogućim optužbama za smrt separatističkog vođe Nawaba Akbara Bugtija i suspenziju pakistanskog ustava na kraju svoje vladavina.

Saslušanje je održano na posebnom antiterorističkom sudu u Rawalpindiju. Suđenje je održano sa pojačanim mjerama sigurnosti, a stotine policajaca nalazile su se na putu ka sudu i okolnim krovovima, nakon što su Musharrafovi advokati upozorili na mogući atentat.