Svijet
0

Musharraf odbio američke sugestije za "dostojanstven odlazak" s vlasti

FENA
Foto: AFP/HO
Foto: AFP/HO
Glasnogovornik pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa u ponedjeljak je odbacio sugestiju trojice američkih senatora da ugroženi čelnik učini "dostojanstveni odlazak" s vlasti nakon pobjede njegovih protivnika na pakistanskim izborima.

"Musharrafa su prošle godine na novi petogodišnji mandat izabrali pakistanski poslanici, a ne američki senatori", izjyavio je portparol Rashid Qureshi za televiziju Dawn News, prenio je AP.

"Stoga mislim da nema potrebe odgovarati na bilo šta što ti ljudi izjave", kazao je.

Tri američka senatora sastala su se s Musharrafom kratko nakon prošlosedmičnih parlamentarnih izbora na kojima su poraženi njegovi politički saveznici. Neki pakistanski čelnici također su ga pozivali da odstupi.

Joe Biden, predsjedavajući senatskog Komiteta za međunarodne odnose, izjavio je u nedjelju kako će posavjetovati Musharrafa da potraži dostojanstven način za odlazak s dužnosti.

"Čvrsto vjerujem da ako se političke stranke ne usmjere na rješavanje satrih svađa - a njih je zaista mnogo u Pakistanu - on bi mogao pronaći dostojanstven način da ode", izjavio je Biden, demokrat, za ABC televiziju.

Republianski senatori Kay Bailey Hutchison i Chuck Hagel također su podržali dogovoreno povlačenje umjesto insistiranja da Musharraf ode s vlasti.