Svijet
0

Musharraf odbija podnijeti ostavku uprkos pritisku

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf odbacio je rastuće špekulacije kako se priprema da podnese ostavku dok su njegovi politički protivnici i mediji u petak govorili o njegovom odlasku.

Kasnovečernji sastanak u ovoj sedmici između Musharrafa i njegovog nasljednika na mjestu vojnog zapovjednika podgrijao je glasine da bi dugogodišnji američki saveznik u njenom ratu protiv terorizma mogao podnijeti ostavku.

Pakistanska nova civilna vlada želi da liši predsjednika ključnih ovlasti, a neki u vladajućoj koaliciji traže njegov opoziv, prenosi AP.

Govoreći na večeri s vodećim vladinim zvaničnicima u četvrtak navečer, Musharraf je negirao da postoje razlike između njega i vojnog zapovjednika, generala Ashfaqa Perveza Kayanija, i odbacio je izvještaj iz dnevnih novina "News" kako je "odlučio da odredi dan odlaska".

"To je bio rutinski sastanak i raspravljali smo o raznim temama. Imamo snažnu saradnju. Nema nikakvih problema", izjavio je Musharraf na snimku prikazanom na državnoj Pakistanskoj televiziji. Kayani i premijer Yousuf Raza Gilani također su bili prisutni.

Pakistanska TV također je navela Musharrafove riječi da premijer "uživa moje puno povjerenje" u radu na razvoju zemlje.

Musharraf, bivši vojni moćnik koji je preuzeo vlast u puču iz 1999. godine, ostao je bez mjesta u parlamentu otkako su njegovi saveznici poraženi na februarskim izborima. To, međutim, nije oslabilo pozive za njegovom ostavkom.

Provladina stranka Nawaza Sharifa, koji je bio premijer prije Musharaffovog udara, zahtijeva opoziv predsjednika. Najveća stranka u vladajućoj koaliciji Asifa Ali Zardarija nije tako glasna u tim pozivima, ali želi da liši Musharrafa ovlasti da raspusti parlament.

Nekoliko vodećih novina u petak je tražilo od predsjednika da podnese ostavku.

Dnevne novine na urdu jeziku "Nawa-Waqt" u uvodniku naslovljenom "Kralj Musharraf" pišu da predsjedniku ponestaje opcija i da bi trebao naučiti lekciju od nepalskog kralja Gyanendre, koji je svrgnut s mjesta monarha u ovoj sedmici nakon što je parlament glasao da pretvori zemlju u republiku.

"Tvrdoglavost jednog čovjeka praktično je paralizirala vladu. Prsti su upereni u vojsku koja umjesto da štiti interese zemlje štiti interese svoga bivšeg šefa", pišu novine.

Dnevne novine "Times" pišu da Musharrafova sudbina visi u zraku i kako mu je savjetovano da podnese ostavku. Novine "Nation" tvrde da odgađanjem svoga odlaska Musharraf "samo povećava broj svojih protivnika i čini ih još odlučnijim".

Uprkos padu podrške za njega u novom parlamentu, gdje su njegove pristalice u opoziciji, Mushrrafov portparol tvrdi kako predsjednik namjerava odslužiti svoj mandat do njegovog isteka u 2012. godini.