Svijet
0

Musharraf najavio izbore za sredinu februara

FENA
Pakistanski parlamentarni izbori bit će održani sredinom februara, mjesec dana kasnije nego što je planirano, izjavio je u četvrtak vojni vladar zemlje, dan nakon što je američki predsjednik George W. Bush zatražio od njega da se izbori održe na vrijeme.

Opozicijska liderka Benazir Bhutto odbacila je obećanje predsjednika države generala Perveza Musharrafa kao nedovoljno i izjavila kako bi on trebalo da odstupi s položaja vojnog zapovjednika za sedmicu dana.

Dok se ljutnja zbog vojne vladavine širi, Sjedinjene Države i unutrašnji protivnici pojačali su pritisak na Musharrafa da ukine vanredno stanje koje je uveo u subotu, skine uniformu i održi izbore u januaru kako je i planirano.

Bush, koji ubraja Musharrafa u ključne saveznike u ratu protiv terortizma, telefonirao mu je u srijedu i poručio kako bi trebalo da odstupi s položaja vojnog zapovjednika i održi izbore na vrijeme.

A Bhutto, koja je u pregovorima s Musharrafom oko formiranja postizborne alijanse, pojačala je pritisak odlučivši da se pridruži protestima protiv njegovog uvođenja vanrednog stanja.

Vlasti su uhapsile na stotine njenih pristalica koje su se okupile tokom noći sa srijede na četvrtak kako bi predvodili veliki skup koji je planirala u petak u blizini Islamabada, sudeći po izvještajima.

Vijest da će se izbori održati sredinom februara pojavila se na državnoj televiziji koja je navela Musharrafove riječi da datum glasanja neće bitio pomjeren za više od mjesec dana. Vlada je ranije u ovoj sedmici saopćila kako bi se izbori mogli odgoditi i za godinu dana.

Musharrafova odluka objavljena je nakon sastanka njegovog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Odluka se smatra nagovještajem da će vanredno stanje biti kratkog daha jer bi vlasti morale ukinuti sigurnosna ograničenja kako bi omogućile predizbornu kampanju.

Državni tuižilac Malik Mohammed Qayyum prognozirao je da će vanredno stanje biti ukinuto za "mjesec ili dva".

"To zavisi od toga kojim se tempom poboljšava stanje reda i mira", izjavio je Qayyum za Associated Press.