Svijet
0

Musharraf: Izbori će biti slobodni i pošteni, nema protesta nakon njih

FENA
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf upozorio je opozicijske stranke da prihvate rezultate izbora koji će biti održani u ponedjeljak te ne organiziraju proteste ako vide da im rezultati ne idu u prilog, istovremeno garantujući da će izbori biti slobodni i pošteni.

"Oni ne treba da imaju iluzija da će izvesti ljude na ulice nakon izbora. Ništa takvo neće se dopustiti", izjavio je Mushharaf na seminaru koji je u četvretak prenosila državna pakistanska TV, prenosi Reuters.

"U ovakvoj situaciji gdje vlada ekstremizam i terorizam, nikakva agitacija, anarhija ili haos neće biti prihvatljivi", kazao je.

Musharraf, koji je došao na vlast kao general u puču 1999. godine, odustao je od položaja zapovjednika vojske u novembru nakon što je osigurao drugi petogodišnji mandat u okolnostima koje njegovi neprijatelji nazivaju neustavnim.

Glasanje u ponedjeljak održat će se za novu Narodnu skupštinu i pokrajinske skupštine, a novi parelament kojim bi dominirali njegovi neprijatelji mogao bi zatražiti njegovu smjenu.

Opozicijske stranke optužuju vladu da pokušava namjestiti izbore u korist Musharrafovih saveznika i zaprijetile su pokretanjem protesta ako im se učini da su prevarene.

"Ne pokazujte aroganciju ako pobijedite, i pokažite dostojanastvo ako izgubite, prihvatite rezultate", izjavio je Musharaf, odbacujući navode opozicije.

"Svjestan sam činjenice kako izbori treba da budu slobodni, pošteni i transparentni i oni će titi takvi - slobodni, pošteni i transparentni a također i miroljubivi. Cijeli svijet nas posmatra", kazao je.

"Garantujem da će biti slobodni i pošteni", izjavio je Musharraf.