Svijet
0

Musharraf izbjegao bombaški napad

FENA
Pervez Musharraf  (Foto: AFP)
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, optužen ove sedmice pred specijalnim sudom za "veleizdaju", izbjegao je u četvrtak eksploziju bombe dok je konvoj vozila u kojem je bio prolazio kroz Islamabad, saopćila je policija.

"Bomba od četiri kilograma sakrivena u kanalizaciji ispod jednog mosta, eksplodirala je dvadesetak minuta prije prolaska konvoja bivšeg predsjednika", izjavio je za agenciju AFP Liakat Niazi, visoki policijski zvaničnik.

Bivši vojni zapovjednik je upravo izašao iz vojne bolnice u Rawalpindiju u kojoj je proveo tri mjeseca zbog srčanih problema.

"Niko nije ranjen u eksploziji", potvrdio je agenciji AFP policijski glasnogovornik Muhamed Naem potvrdivši da je bivši predsjednik bio meta napada.

Pakistansko pravosuđe smatra da je general Musharraf, američki saveznik na vlasti od 1999. do 2008. godine, "izdao" narod kada je uveo vanredno stanje, ukinuo ustav i smijenio suce 2007. godine.

Sedamdesetogodišnji Musharraf se izjasnio da nije kriv i da je žrtva osvete svojih političkih rivala, posebno premijera Navaza Šarifa koji je formirao krajem novembra specijalni sud.