Svijet
0

Musharafu prijeti hapšenje ako se vrati u Pakistan

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bivši predsjednik Pervez Musharaf bit će uhapšen ako se vrati u Pakistan, pošto je policija u utorak otvorila postupak protiv njega zbog zatvaranja sudija tokom političke krize 2007. godine.

Musharaf, vojni diktator, koji je na vlast je došao udarom 1999. godine, napustio je zemlju prije dva mjeseca. S vlasti je otišao u augustu prošle godine da bi izbijegao smjenu koja mu je pripremana u parlamentu.

  • On bi mogao biti uhapšen prilikom povratka ili preko Interpola, izjavio je Hakam Kan, šef policijske stanice u Islamabadu, gdje je otvoren postupak protiv Musharafa.

  • Ako bude optužen, Musharaf bi mogao da dobije tri godine zatvora, dodao je Kan.

Ovo je prvi put da se pokreće ovakav slučaj protiv bivšeg vojnog lidera.

  • On je zatvorio sudije i smijenio ih nezakonito, zato mora biti gonjen za svoje nezakonite i neustavne poteze, izjavio je Reutersu Mohamad Aslam Gunam, sudija koji je pokrenuo postupak protiv Musharafa.

Početkom ovog mjeseca, Vrhovni sud je procijenio da je Musharaf, uvođenjem vanrednog stanja 2007. godine, kršio ustav. Od kraja maja, Musharaf je, uglavnom, boravio u Londonu, a vjeruje se da planira da se nastani u Evropi.

Uvođenje vanrednog stanja u zemlji i progon sudija doprinjeli su porazu Musharafovih sljedbenika na izborima održanim 2008. godine. Sadašnja civilna vlada suočava se s akutnom ekonomskom i sigurnosnom krizom, dok vojska vodi teške borbe protiv, sve snažnijeg, pokreta talibana na sjeverozapadu zemlje.

Mada se Musharaf smatra "bivšim čovjekom", vladajuća koalicija, koju predvodi partija predsjednika Asifa Alija Zardarija, pokazuje malo volje da ga goni.

Zardarijev glavni rival Navaz Sharif, kojeg je Musharaf skinuo s mjesta premijera, zalaže se za suđenje bivšem predsjedniku, ali analitičari upozoravaju da se tome protive mnogi visoki oficiri koji su imali važne položaje u vrijeme generalove vladavine, prenosi Tanjug.