Iran
0

Musavi ostaje pri svojim stavovima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Mir Hossein Musavi, kandidat opozicije na predsjedničkim izborima u Iranu, ostaje pri zahtjevu da se održe novi predsjednički izbori, nakon što je u ponedjeljak Vijeće čuvara ustava potvrdilo izbor Mahmuda Ahmadinejada za predsjednika, objavljeno je u utorak na internetskoj stranici njegove izborne kampanje Ghalamnews.

U pismu Vijeću upućenom 27. juna Musavi traži da se formira nova nezavisna komisija koja će ispitati cijelu izbornu proceduru čiju regularnost osporava i on i ostali kandidati za predsjednika Mehdi Karubi i Mohsen Rezaie. Ako se to ne uradi, on zahtijeva poništenje izbora i organiziranje novih predsjedničkih izbora.

Učestali su napadi na Musavija, posebno konzervativnih vjerskih zvaničnika.

"Nećemo odobriti Musavijevu kandidaturu" na sljedećim predsjedničkim izborima 2013. godine, izjavio je ajatollah Mohammad Yazdi, važan vjerski zvaničnik, član Vijeća čuvara i vođa Udruženja teologa iz teološke škole u Qomu, na kojeg se poziva agencija Fars.

Vijeće čuvara ustava je pod kontrolom konzervativnih vjerskih zvaničnika koje imenuje vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei.