Svijet
0

Musa pozvao EU i SAD na ozbiljne razgovore o Bliskom istoku

FENA
Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa pozvao je u ponedjeljak evropske i američke dužnosnike, koji se sastaju u utorak u Ljubljani, da pokrenu "ozbiljne razgovore" o mirovnom procesu na Bliskom istoku.

"Vjerujem da će doći do ozbiljnih razgovora o mirovnim izgledima na Bliskom istoku i šansama da se ostvari obećanje stvaranja palestinske države do kraja godine", naglasio je šef slovenske diplomatije Dimitrije Rupel, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

Amr Musa nalazi se u dvodnevnoj posjeti Sloveniji, prije samita EU-SAD u utorak u prisustvu američkog predsjednika Georgea W. Busha i predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa, javio je AFP.

"Očekujemo da ćemo do kraja godine imati pravu i pouzdanu državu. Pitanje bi trebalo postaviti predsjedniku Bushu, to je poziv koji on treba da pokrene", dodao je Musa.

Prema njegovim riječima, mirovni proces na Bliskom istoku trenutno prolazi kroz novu krizu, jer "Izrael izgleda nije spreman da ustupi bilo šta ni da zaključi sporazum".

"Mislim da je jedna od najznačajnijih tačaka sada da Fatah i Hamas stisnu svoje redove, što je cilj za koji se zalaže Arapska liga", dodao je Musa.

Izaslanici dviju strana započeli su u subotu "bratski dijalog" u Dakaru, uz posredovanje senegalskog predsjednika Abdulaye Wadea.