Svijet
0

Mursi u pritvoru izvan Kaira, tačna lokacija i dalje nepoznata

Anadolija
Muhamed Morsi
Muhamed Morsi
Delegacija sastavljena od predstavnika više organizacija za ljudska prava u Egiptu saopćila je da se egipatski predsjednik Muhammed Mursi, koji tu dužnost ne obavlja nakon vojnog udara u zemlji, nalazi u pritvoru izvan egipatske prijestolnice Kaira, te da je njegovo zdravstveno stanje dobro.

Član arapske Organizacije za ljudska prava Muhammed Faik i predsjednik Udruženja neovisnih sudija i advokata Nasir Emin posjetili su bivšeg predsjednikovog savjetnika Muhammeda Rifaa et-Tahtavija i šefa Odjela za odnose s javnošću pri Predsjedništvu Esada Seyha, koji se nalaze u pritvoru zajedno sa Mursijem.

Faik je za agenciju Anadolija otkrio da je jučerašnja posjeta trajala oko 50 minuta, te da je Mursi odbio posjetu jer se u delegaciji nije nalazio profesor prava Muhammed Selim el-Avva.

On je dodao da je helikopter sa delegacijom išao izvan Kaira. Prema njegovim riječima, u razgovoru sa Tahtavijem i Seyhom saznao je da se Mursijevo zdravstveno stanje dobro.

Faik je dodao da su Mursi i ostali pritvorenici snabdjeveni svim životnim potrepštinama, te da "jedino žele znati gdje se nalaze i vidjeti svoje porodice".