Svijet
1

Mursi: Republikanska garda me otela prije nego što su me smijenili

FENA
Muhamed Mursi (Foto: AFP)
Muhamed Mursi (Foto: AFP)
Svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi otkrio je u srijedu da ga je Republikanska garda otela i da je zatim držan zatvoren u mornaričkoj bazi dan prije nego što ga je vojska zvanično svrgnula s vlasti.

Malo detalja se ranije znalo o Mursijevoj lokaciji otkako ga je čelnik vojske general Abdel Fatah el-Sisi svrgnuo s vlasti i objavio da će doći do održavanja izbora.

Advokat Muhamed Damati pročitao je pismo na televiziji za koje tvrdi da je Mursi autor. Mursi je i dalje pritvoren, a pismo je uputio egipatskom narodu.

Prvi put, Mursi je indicirao da je držan u pritvoru protiv svoje volje od 2. jula, dan prije nego što je vojska objavila da će ga smijeniti.

"Plemeniti egipatski narod bi trebao znati da sam prisilno i protiv svoje volje otet i držan od 2. do 5. jula u jedinici Republikanske garde sve dok ja i moj pomoćnik nismo ponovo prisilno premješteni u mornaričku bazu koja pripada oružanim snagama gdje smo držani četiri puna mjeseca", napisao je Mursi.

Republikanska garda je elitna vojna jedinica koja štiti predsjedničku palaču i druge vladine zgrade, prenio je Reuters.

Mursi i drugi islamisti pojavili su se na sudu 4. novembra zbog optužbi za podsticanje nasilja u vezi sa smrću desetak demonstranata isored predsjedničke palače u decembru. Većina su bili članovi Mursijevig Muslimanskog bratstva.

Ovo je prvi put da su vlasti dozvolile Mursiju da ispriča svoju stranu priče.

"Egipat se neće oporaviti sve dok se ne poništi sve ono što se dogodilo zbog vojnog udara i dok ne budu odgovarali oni koji su prolijevali krv diljem Egipta", poručio je on.

"Pozdravljam egipatski narod koji je pružio otpor vojnom udaru koji će biti poništen zbog moći egipatskog naroda u njihovoj borbi na Božijem putu za prava i slobode", istaknuo je Mursi u svom pismu.

Sigurnosne snage masovno guše proteste pristalica i simpatizera Muslimanskog bratstva, koje je pobijedilo na izborima nakon ustanka u kojem je svrgnut autokrata Hosni Mubarak.

Na stotine osoba je poginulo, a više hiljada je uhapšeno, među kojima su i lideri grupe. Sud je zabranio ovu organizaciju.

Mursi je rekao da se tokom pritvora sastao samo sa izaslanicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, delegacijom EU i četiri tužitelja na čija pitanja je odbio odgovoriti.

Damati je rekao da Mursi i dalje odbija priznati sud na kojem mu se sudi u policijskoj akademiji - gdje se Mubaraku sudi za slične optužbe.

Ako bude proglašen krivim, Mursi bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor ili smrtnu kaznu.