Protesti širom Egipta
0

Mursi pokušava umiriti krizu nakon što se proglasio "faraonom"

SRNA
Egipatski predsjednik Muhamed Mursi sastat će se danas sa članovima Vrhovnog pravosudnog savjeta, nastojeći da umiri krizu nastalu objavljivanjem dekreta kojim je dobio veća ovlaštenja.

Organizacija "Klub sudija", koja predstavlja sudije iz svih krajeva Egipta, pozvala je na štrajk kao znak protesta zbog objave dekreta. Međutim, Vrhovni pravosudni savjet, koji je najviše pravosudno tijelo, nije direktno odbacio dekret, ističući da treba biti primijenjen samo na "državna pitanja" i od sudija je zatraženo da se vrate na posao.

Dekret, kojim je Mursi dobio veća ovlaštenja kao predsjednik, objavljen je 22. novembra i izazvao je nasilne proteste širom Egipta. Egipatski predsjednik rekao je jučer da je dekret privremen i da ne namjerava da koncentriše vlast u svojim rukama.

Prema Mursijevcom dekretu, niko ne može povući odluke koje donese predsjednik.

Mursi je naglasio da je posvećen pronalaženju "zajedničke osnove" sa drugim stranama. On je izrazio nadu da će, po pitanju novog Ustava, čija je izrada u toku, biti postignut konsenzus, te da je cilj dekreta bio da se spriječi narušavanje demokratski izabranih tijela.

Egipatski ministar pravosuđa Ahmed Meki započeo je napore za posredovanje između predsjednika i sudija.

Nekoliko istaknutijih opozicionih lidera, među kojima je laureat Nobelove nagrade za mir Mohamed elBaradei, saopštili su da neće ulaziti u dijalog sa predsjednikom sve dok ne povuče mjeru, poznatu kao ustavna deklaracija.

Objavljivanje dekreta izazvalo je nasilne proteste u Kairu širom Egipta.