Ubistvo Amerikanaca
0

Murat Uka osudio zločin svog sina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Murat Uka, otac Arida Uke, kosovskog Albanca koji je prije nekoliko dana na aerodromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika a dvojicu ranio, osudio je zločin svoga sina, javljaju agencije.

''Ne mogu da shvatim šta se dogodilo....šokiran sam.....'', rekao je otac za ''Bild am sonntag'' i osudio zločin svog sina.

''Amerikanci su naši prijatellji, oni su nam pomogli za vrijeme rata... i žao mi je....'', rekao je otac Arida Uke, 21-godišnjeg Albanca koji od napada na američke vojnike i oficijelno važi za islamskog teroristu.

Savezno državno tužilaštvo Njemačke, povodom napada kosovskog Albanaca, prvog na teritoriji Nemačke, koji je imao islamističku pozadinu, zatražilo je oštriju borbu protiv islamističke propagande na Internetu.

Zamjenik državnog tužioca Rainer Griesbaum je rekao da je atentat u Frankfurtu pokazao kako takva propaganda može da utiče na mlade i, kao dobro ocjenio to, što iza atentatora ne stoji nijedna teroristička grupa.

Griesbaum je rekao da je plan o ubistvu ''sazrio'' u glavi atentatora i da ga drugi islamisti nisu instrumentalizirali za to.

Kosovskom Albancu, koji je dvojicu vojnika ubio, a dvojicu ranio, kako prenosi njemačka štampa, pištolj je zakazao kada je htio da upuca petu osobu, pa je tako spriječeno još veće krvoproliće.

Nemački mediji ukazuju na to da je kosovski Albanac ciljano pucao na američke vojnike, inspiriran misijom u Afganistanu.

Atentator je, zapravo, naoružan pištoljem i noževima, prvo zamolio za cigaretu jednog vojnika i pitao kuda idu, a kada mu je potvrđeno da je u pitanju Afganistan, pucao je u glavu, prenose njemački mediji saznanja istrage.

Napad kosovskog Albanca izazvao je brojne komentare o novom tipu usamljenih, na Internetu aktivnih islamskih terorista, koji se, kako kažu eksperti, teško da mogu otkriti.