Svijet
16

Murakami ponovo glavni favorit za Nobelovu nagradu

Klix.ba
Haruki Murakami
Haruki Murakami
Japanska književna zvijezda Haruki Murakami glavni je favorit za laureata ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, pokazali su izvještaji sa kladionica.

Internet kladionica Ladbrokes.com nudi kvotu od 3:1 za Murakamijevo osvajanje nagrade, koja će se narednog mjeseca dodijeliti u Švedskoj.

Murakami, koji ima veliki broj odanih fanova širom svijeta, već mnogo godina redovno biva nominiran za ovu nagradu, a prošle godine je bio glavni favorit kladionice Ladbrokes. Ipak, nagrada je dodijeljena Kinezu Mo Yanu.

Nakon Murakamija, glavni favoriti su američki književnik Joyce Carol Oates (6:1), Mađar Peter Nadas (7:1), Korejac Ko Un i Alžirka Assia Djebar (10:1).

Murakami, koji najveći dio svog vremena provodi u SAD-u, poznat je po svom lirskom i nadrealnom pisanju o Japancima, koji odbijaju da se povinuju homogenom društvu. Svoje radove začinjava referencama na popularnu kulturu.

Njegov trodijelni roman "1Q84" pokazao se svjetskim fenomenom, a fanovi van Japana sada željno iščekuju prijevod njegovog posljednjeg romana "Bezbojni Tsukuru Tazaki i njegove godine hodočašća", koji bi trebao izaći naredne godine. Na japanskom jeziku objavljen je u aprilu ove godine.

Prevedena na više od 40 jezika, Murakamijeva djela privukla su fanove iz čitavog svijeta u tzv. "Murakamijev svijet", pun fantastičnih scena, poput divovske žabe koja poziva u epsku bitku, ili neba iz kojeg padaju kiše skuše.