Svijet
0

MUP Srbije: Ubijen vođa terorističke grupe

FENA
Novi Pazar
Novi Pazar
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da je u petak ujutro u blizini Novog Pazara, nakon oružanog napada na policiju, ubijen vođa terorističke grupe Ismail Prentić (28), dok je jedan od njegovih saučesnika ranjen.

U akciji je ranjen i jedan policajac, dok je treći član terorističke grupe uhapšen, navedeno je u saopćenju.

Po saznanju da se "u selu Donja Trnava, na nepristupačnom visu Mave, na sedmom kilometaru od Novog Pazara, nalazi vođa terorističke grupe Prentić, policija je oko 4.50 sati blokirala tri izolirane kuće, vlasništvo Adema Bećirovića", kaže se u saopćenju.

Kada je policija prišla kući, na njih je pušteno desetak pasa, a prilikom ulaska u objekat "bačane su bombe i otvorena vatra. Tom prilikom jedan policajac je ranjen, dok je vlasnik kuće zadobio povrede od gelera bombe", navedeno je u saopćenju i dodano da se policija potom povukla na sigurnije položaje.

"Članovi terorističke grupe su, pokušavajući da pobjegnu, pucali na policiju i nastavili da bacaju bombe", a policija je, "odgovarajući na napad, otvorila vatru na njih".

"Tom prilikom ubijen je Ismail Prentić, ranjen je Senad Ramović (34), dok je priveden Safet Bećirović (59)", naveo je MUP dodajući da je uviđaj u toku i da se nastavlja rad na slučaju.

Pripadnici terorističke grupe koju je otkrila policija sebe nazivaju vehabijama, prenosi Tanjug.

Radio-televizija Srbije javila je ranije kako je nezvanično saznala da su u brdima oko Novog Pazara u petak rano ujutro antiterorističke jedice MUP-a Srbije opkolile trojicu istaknutih vehabija.

Opirući se hapšenju, vehabije su bacile nekoliko bombi i otvorile vatru iz automatskog oružja.

Specijalci su uzvratili, a tom prilikom jedan vehabija je ubijen, a jedan ranjen. U akciji je ranjen jedan specijalac, javio je RTS.

Pripadnik antiterorističke jedinice MUP- a Srbije koji je ranjen u obračunu s tročlanom grupom vehabija zadobio je povredu desne potkljenice, hiruški je zbrinut i nalazi se van životne opasnosti, potvrđeno je Tanjugu u Zdravstvenom centru u Novom Pazaru.

I pripadnik grupe vehabija koji je ranjen u ovom obračunu je, za sada, van životne opasnosti, a ima povrede stomaka.

Zgradu Zdravstvenog centra u Novom Pazaru u koju su dovezeni povrijeđeni blokirala je policija.